Andreas W Andersson – Bäck

Compunctio (2017)

Andreas W Andersson – Bäck

Lagom till påsk släppte det finurliga skivbolaget Compunctio en behaglig skiva med saxofonisten Andreas W Andersson. Andersson sätter sin personliga prägel på musik av Sven-Erik Bäck samt även egna kompositioner. I Scargill House Chappell i Yorkshire spelades denna meditativa skiva in, som innehåller psalmer från Bäcks mångsidiga produktion.
Andreas W Andersson är saxofonist i bland annat trion Plunge och har samarbetat med musiker som Bobo Stenson, Ola Hedén och Andreaz Hedén. Andersson komponerar flitigt för storband, teater och även film. Soloskivor för saxofon kräver nerv och finess. Compunctio räds inte utmaningar och har i många år producerat skivor med kristna förtecken som få andra vågar ta sig an. På ”Bäck” hör vi psalmer som ”En vapenlös Kristus är farlig” och ”Vaka med mig” men även Anderssons ”Miniatyrer”. Producent är den alltid så smakfulle Andreas Runeson och Tomas Einarsson levererar art design av högsta klass.
Sven-Erik Bäck var en svensk tonsättare som skrev många orkesterverk men även kammarmusik och psalmer. Bönepsalmen ”Du som gick före oss” ska nog ses som skivans stora höjdpunkt. Psalmen sjungs ibland då kyrkorna vågar ge sig på spännande utmaningar.

/Peter Stolpestad (publicerad i Dagen 20170425)

Publicerad i kategorin: Recensioner 2017