Årets 5 bästa skivor i Dagen

(2016)

Årets 5 bästa skivor i Dagen

David Åhlén
”Hidden light”

(Volkoren)
Årets Åhlénskiva tänjer gränserna och blandningen av det sparsmakade med inslag av jazzuida pusselbitar triggar igång fantasin. David Åhlén är en tonkonstnär av högsta internationella klass. ”Morning without clouds” är en fantastisk sång som tilltalar i vintermörkret. Tillsammans med bland andra Niccolai Dunger och självklart också Andreaz Hedén skapar Åhlén tidlösa mästerverk.

Oslo Domkor
”Livet vant”

(Kirkelig Kulturverksted)
Det goda samarbetet kring psalmer och koraler mellan kören från Oslo Domkyrka och Oslo Filharmoniska Orkester länkar ihop dåtid med nutid på ett finurligt sätt. ”Livet vant” är en stark dokumentation med musik ämnad för påsk, kristi himmelsfärd och pingst. Sånger som ”Velsignede morgen” och även musik från ”Peer Gynt” av självaste Edvard Grieg får majestätiska tolkningar på denna skiva som inte bara bevarar utan också förnyar.

Olofsson, Aronsson, Boqvist
”Skogsväldet”

(Egen utgivning)
Gitarristen Viktor Olofssons trio har ett moget och rutinerat uttryck. ”Skogs-väldet” innehåller delikata låtar. Instrumentalmusik med kyrklig koppling är värd all uppmuntran. Viktor Olofssons gitarrspel kan lyftas in på vilken jazzklubb som helst tack vare hans behagliga klang och tekniska briljans. Trion skapar i stunden, mer av sådant behövs i ett allt mer likriktat kyrkligt musikmyller.

Salonen/LA Philharmonic
”Gustav Mahler, Das Lied von der Erde”

(Sony)
”Jordens sång”, är likt en symfoni men i själva verket sånger för två sångare och stor orkester. Verket som skrevs i början av 1900-talet tar avstamp i frälsning, avsked och livet i sig. Maestro Esa-Pekka Salonen, här tillsammans med världsstjärnan Plácido Domingo och Bo Skovhus, gör en underbar tolkning av detta alltid aktuella verk. Gustav Mahlers dramatiska musik tilltalar då, nu och alltid.

Ola Hedén
”Sånger till Gud”

(Liv Produktion)
Jazzpianisten Ola Hedén och hans trogne parhäst Christoffer Wallin letar djupt ner i den innehållsrika musikaliska verktygslådan. Vi får en tonsatt syndabekännelse och en variant av Herrens bön, allt till kreativa idéer och fantasifulla klanger. De nyskrivna sångerna kommer med all sannolikhet höras och användas väl i våra kyrkor och kapell. Ola Hedén gör avtryck.

/Peter Stolpestad (publicerad i Dagen 20161220)

Publicerad i kategorin: Recensioner 2016