Artikel: Vår största musikexport fyller 100

(2011)

Artikel: Vår största musikexport fyller 100

Vilket datum Jussi Björling egentligen föddes är omdiskuterat. Att han i år skulle ha fyllt hundra år ifrågasätter däremot ingen. Peter Stolpestad har porträtterat en av Sveriges största musikexporter, bördig från Stora Tuna i Dalarna och fortfarande ansedd som en av världens främsta tenorer.

I en tid av konstant idoldyrkan kan det vara på sin plats att minnas den store tenoren från Stora Tuna i Borlänge, Jussi Björling. En sångare med genrebredd som behärskade allt ifrån Puccinioperor till Adams julsång. Många förbryllas över dalmasens fantastiska röst, uttryck och scennärvaro. Experter från jordens alla hörn funderar om det var den friska luften i Dalarna, maten han åt, uppfostran eller de vackra bergen som omger trakterna kring Borlänge som gav honom näring till att få en sådan fulländad röst. Bra frågor. Hur som helst så vet vi att vår egen Jussi är allas Jussi, fransmännens, japanarnas och inte minst amerikanarnas. Debuten på Metropolitan, den amerikanska porten till operaframgång, var vid 27 års ålder i rollen som Rodolfo i Puccinis La Boheme. Då visste inte någon och inte heller Jussi själv att det skulle bli ytterligare uppåt hundra framträdanden som Rodolfo. En intensiv sångkarriär hade börjat.

Den 2 eller 5 februari föddes Jussi och redan som femåring sjöng han för första gången offentligt. Pappa David, som från början var smed, hade själv en fantastisk röst och grillade sina tre söner Olle, Jussi och Gösta i allt ifrån kyrkosånger till operaarior. Sångtrion vars främste lärare var fadern turnerade i Sverige och i Amerika i cirka 10 år fram till faderns död 1926. Efter faderns död väntade ett nytt liv för Jussi som då kommit i kontakt med operachefen i Stockholm, John Forsell, som visade vägen i storstaden för Jussi. Storstaden blev också så småningom en språngbräda ut i världen för Jussi Björling. Debuten för Jussi på Kungliga Operan var 1930 i Mozarts Don Giovanni där också John Forsell medverkade.

När man lyssnar på inspelningar med den store tenoren så slås man av Jussis förmåga att uttrycka de rätta karaktärerna i sångerna. Det självsäkra i Verdis La donna è mobile eller det ömma i Griegs En dröm framförs med ackuratess och sällsynt god närvaro. Jussis styrka var att han inte bara ville utan också kunde berätta något med sin sång. När han sjöng lyssnade man och förstod vad han menade.

På 30-talet blev turnerandet för Jussi alltmer intensivt och hans arbetsplatser låg inte bara i de nordiska huvudstäderna utan också i Tyskland, Wien, Tjeckoslovakien, London och Amerika. Ryktet om den sjungande svensken spreds snabbt och han reste flitigt runt till de stora scenerna världen över. Jussi fick roller i stora operor av Verdi, Puccini, Mozart, Bizet, Tjajkovskij och Borodin. Det var kanske trots allt i det mer folkliga sammanhangen som scenerna på Skansen och Gröna Lund som Jussi nådde den breda publiken, folket. Kanske kan vi se vissa paralleller med folkets förtroende för Jussi och folkets förtroende för Gunde Svan eller Ingemar Stenmark. Deras jordnära livshållning och klingande dialekter inger ett lugn och en bild av hederlighet. Omtyckta inte bara i Sverige utan över hela världen. De kommer från mindre och till synes obetydliga platser men med en stark drivkraft och tro på det de gör.

Det sägs att Jussi Björlings första uppträdande som femåring var i en kyrka någonstans i Örebro. Kyrkor och kapell har då som nu varit viktiga platser för fostran av sångare och musiker. En positiv miljö där man oftast blir uppskattad och påhejad. För Jussi Björling betydde kyrkorummet starten på en enorm karriär som tyvärr blev allt för kort. År 2011 minns operor, konserthus och scener i Sverige och världen över Jussi Björling och hans fantastiska röst. En röst med djup och botten trots att han som person var till synes ganska timid och försiktig. Den försiktiga sidan av Jussi Björling kom sällan fram när det var skarpt läge och Jussi stod på scen. Då var han ett med musiken och levererade av sitt självklara uttryck. Självsäkerhet och ett genuint kunnande känns påtagligt i sånger som Ack Värmeland, du sköna och Till havs! Då intar Jussi scenen med allt han har. Hans röst bär och når ut långt bortom skogarna i Dalarna.

Minnet av tenoren från Stora Tuna kommer att finnas kvar länge världen över. Jussi Björling var en stor sångare med ett varmt och mjukt hjärta. Jussis kunnande är vida långt ifrån dagens snabba idoldyrkan. År av träning och turnerande utvecklade honom till en av de största i sin genre. Dessvärre ledde hans hjärtproblem till att han avled alldeles för ung. Johan Jonatan ”Jussi” Björling är lika stor nu som när han verkade med sin fantastiska sångröst. I år påminns vi om att han helt klart fortfarande är en av vårt lands största musikexporter.

/Peter Stolpestad (publicerad i Världen idag 20110202)

Publicerad i kategorin: Artiklar 2011