Camilla Voigt/Leif Strands Damkör – Hjärtats längtan

Nilento (2016)

Camilla Voigt/Leif Strands Damkör – Hjärtats längtan

Camilla Voigts sånger gör mig rejält glad. ”Hjärtats längtan” är en rogivande skiva där folkton och psalmer får ett spännande uttryck. Leif Strands Damkör är en mycket samsjungen kör som här ackompanjeras av Camilla Voigt på piano, Lennart Esborn cello och Lars Nilsson flygelhorn. Den klassiska körsången har alltid fyllt en viktig funktion i våra kyrkor men tyvärr så hörs dessa sånger alltmer sällan.

Voigts musik är lättlyssnad men inte banal. Den är väl genomarbetad men inte onödigt komplex. Ann-Charlotte Lundgren, som också är konstnär och grafiker har gjort de flesta texterna och något är också hämtat från Bibeln. ”Hjärtats längtan” sätter ord och ton på människans sökande efter Gud genom både tvivel och längtan och samspelet mellan Leif Strands Damkör och Lundgrens texter om en närvarande Gud skapar en intressant spänning.

Camilla Voigt är kyrkomusiker i Svenska kyrkan, musiklärare och organist. Den klassiska skolningen märks tydligt och hennes sätt att använda damkörens röster är strålande. Voigt uttrycker själv att musikalisk enkelhet och delaktighet är ledstjärnan, vilket jag håller med om att hon lyckas förmedla på denna delikata skiva.

/Peter Stolpestad (publicerad i Dagen 20160315)

Publicerad i kategorin: Recensioner 2016