Christian Liljegren – Kraft

Adora/Musico (2015)

Christian Liljegren – Kraft

Sångaren Christian Liljegren och pianisten Olov Andersson ger oss en rad traditionella sånger. Avskalat. Enkelt. Liljegren med sin tunga röst brukar vi vanligtvis se och höra som frontfigur i band som Narnia, Audiovision och Divinefire. Nu åker slips och kavaj på och herrarna putsar till uttrycket tillsammans med producenten Torbjörn Weinesjö, spelkompis från Audiovision.

”Håll mitt hjärta”, ”Stad i ljus” och ”Ett liv” är några välkända evergreens. På skivan presenteras även sånger som Grimmarks ”All ära till dig” och Christianssons ”Kom till mig”. Liljegren har en myndig stämma som absolut hör hemma i tyngre heavymetal. Duon Liljegren/Andersson lyckas delvis fånga karaktären i dessa mer traditionella sånger men jag saknar variationen och explosionen som gärna kommer när herrarna dundrar igång i Narnia.

”Kraft” ska ses som en dokumentation av välkända och lättlyssnade melodier. Det är dock alltid utmanande att ge sig på det som är välkänt och dessutom göra det endast till piano. Risk finns att hamna i det enformiga tråkighetsdiket. Jag förstår intentionen med skivan men uppfattar uttrycket som något enkelspårigt. Liljegren är sångevangelist och för sångskatten vidare, det är bra.

/Peter Stolpestad (publicerad i Dagen 20150630)

Publicerad i kategorin: Recensioner 2015