Dan-Erik Sahlberg – Sånger från andra sidan

Davidmedia (2015)

Dan-Erik Sahlberg – Sånger från andra sidan

Dan-Erik Sahlberg hade många bollar i luften när han plötsligt tvingades göra halt i livet på grund av svår sjukdom. Sångerna blev viktiga mitt i svårigheten och skapandet tog fart i väntrummet.

”Sånger från andra sidan” är en mycket rogivande och behaglig skiva där allvarets texter färgas med vacker musik. Med enkla och akustiska medel berättar Sahlberg om livet, mörkret, längtan och hoppet. ”Jag sitter fast i ett mörker och har svårt att se” är inledande strof på skivan skriven av Sahlberg själv och avslutningsvis sjunger Sahlberg Maria Küchens text ”När jag inte längre orkar tro, vill jag ändå att du ser mig”.

Det är en konst att sätta ihop ett knippe sånger till en helhet där också lyssnandet blir likt en resa genom livet. Med hjälp av texter som handlar om livets alla skiftningar så uppstår välmående och Sahlbergs akustiska och relativt enkla uttryck håller i längden.

Sahlberg har med sig en ensemble som sparsmakat musicerar. Bästa sången är ”Mer än bara ord” men även Bengt Johanssons ”Dios no mata” är bra liksom den något bluegrassliknande ”Vårsång”. Sahlberg glänser här på gura tillsammans med John Lindstrand och backas upp av Rebecka Granrot som har fantastiskt skön röst.

/Peter Stolpestad (publicerad i Dagen 20150915)

Publicerad i kategorin: Recensioner 2015