Daniel Börtz/Göran Sonnevi – Voices in The Darkness – EEKK/Malmberg, Zetterström, Schuback

Footprint (2017)

Daniel Börtz/Göran Sonnevi – Voices in The Darkness – EEKK/Malmberg, Zetterström, Schuback

Fredrik Malmberg, professor i kördirigering och dirigent för vårt lands i särklass bästa kör just nu, Eric Ericsons Kammarkör lotsar oss igenom Daniel Börtz ”I mörkret av röster”, ett mäktigt verk för baryton, piano och blandad kör med texter av Göran Sonnevi. Börtz musik är som alltid dramatisk och tillsammans med den delikata kören så fängslas lyssnaren i femtio minuter.
Daniel Börtz är en flitig tonkonstnär som skrivit allt ifrån operor till ett flertal verk för orkester och även soloinstrument. Barytonen Fredrik Zetterström har hörts på så gott som alla landets operascener där han medverkat i många stora uppsättningar. Texterna på denna eminenta skiva har hämtats från Göran Sonnevis böcker ”Bok utan namn” och ”Klangernas bok” och
Börtz toner svarar väl upp mot Sonnevis tankar om Gud, livet och kärleken. Det är en fröjd att höra Eric
Ericsons Kammarkör med sin enorma potential som tillsammans med Fredrik Zetterström och pianisten Thomas Schuback skapar mästerverk. Svensk körmusik röner ofta stora framgångar, inte minst internationellt och Eric Ericsons Kammarkör med dess ledare Fredrik Malmberg imponerar på många av oss. Ibland behöver vi toner som skaver utöver det vanliga.

/Peter Stolpestad (publicerad i Dagen 20170307)

Publicerad i kategorin: Recensioner 2017