David Åhlén – All the way my Saviour leads me

Volkoren (2015)

David Åhlén – All the way my Saviour leads me

Många väntar tålmodigt på David Åhléns nya utgivningar. Nya skivan är en samling med fem korta meditativa psalmer som direkt sätter spår.

Åhlén är mästare på enkelhet. Sång i falsettform som transformeras med allehanda effekter tillsammans med en ensam gitarr skapar goda upplevelser. David Åhléns hyllning till sin bortgångne far Olle känns tydligt i denna delikata utgivning som nu upptäckts av det holländska skivbolaget. Skivan innehåller klassiska psalmer som Åhlén tar sig an på sitt alldeles egna sätt.

David Åhlén är en mycket uppfinningsrik tolkare och musiker och har en seriös vördnad inför de gamla sångerna som har lyckats få renässans i våra dagar. De senaste skivorna har rönt stor framgång långt bortom de svenska kyrkornas väggar och man förundras över hur David Åhléns enkla uttryck attraherar. Åhléns tonspråk är avskalat på gränsen till banalt men får just på grund av det stor effekt. Sånger som ”Holy, holy, holy” och ”Tell me the story of Jesus” är psalmer som sjungits över hela jorden och som troligtvis kommer användas flitigt tack vare sin tidlöshet. Favoritsången ”All the way my Savior Leads me” är klockren i glädje och sorg. David Åhléns minimalistiska framtoning är viktig.

/Peter Stolpestad (publicerad i Dagen 20150113)

Publicerad i kategorin: Recensioner 2015