Diverse artister – Fabler om en open kirke

Kirkelig Kulturverksted (2015)

Diverse artister – Fabler om en open kirke

”Fabler om en åpen kirke” är en del i projektet i den norska kyrkligheten om en öppen kyrka. Skivan är ett musikaliskt statement av och med Norges musikelit. Primus motor Erik Hillestad är initiativtagare tillsammans med Kjetil Bjerkestrand.

Det som slår mig i mötet med musik från vårt grannland är att man ofta vågar vara rejält kreativ. Kirkelig Kulturverksted har en seriositet som håller i längden och i många av bolagets skivor värnar man den folkliga psalmtraditionen i en nyskapande skrud. I kombination med texter om livet så lyckas man flörta både med vana och ovana kyrkobesökare.

Det är svårt att bestämma sig för vilken som är skivans topplåt men Sigvart Dagslands “Alle sangene” biter tag, mycket tack vare fantastisk sång men även med hjälp av David Wallumröds glittrande Hammond B3. En annan spännande bekantskap är Solveig Slettahjell som i en slags kombo av frikyrkopsalm och folkmelodi förmedlar Geirr Lystrups ”Gråt och dans” med subtilt pianospel av Tord Gustavsen. Karoline Krügers ”Credo” är ett smakfullt arrangemang av den begåvade Öivind Kristiansen. Fint cellospel av Sverre Bauge. Ellen Sofie Hovland imponerar i hennes sång ”Var här för mig”.

Norge vågar. Norge äger.

/Peter Stolpestad (publicerad i Dagen 20150901)

Publicerad i kategorin: Recensioner 2015