Jan Zachariassen – Shine

Janz (2014)

Jan Zachariassen – Shine

Jan Zachariassen är en multibegåvad musiker från byn Argir på Färöarna och i dag verksam i Immanuelskyrkan Malmö. Det är inte svårt att förstå var Zachariassen hämtar sin inspiration. Spåret ”Liquid Jam” känns som en lång hyllning till Larry Carlton och titellåten ”Shine” har viss koppling till Donald Fagen och fin sång av Regin Guttesen.

Zachariassen och hans sammansvetsade gäng leker sig fram bland allehanda synkoper. Tajming och sväng är ledord på denna inspirerande debutplatta. Bästa låten är ”In the quiet”, fint minimalistiskt pianosolo av Simon Eidenskog på låten ”So close” och hela produktionen kryddas av Per Bejstams heroiska blåsarrangemang. Linda Petersen har en skön röst på låten ”You were there”. Hade gärna haft lite fler låtar med Lindas djupa stämma.

Nordiska musiker har alltid stått för god teknisk briljans. Många har hämtat inspiration från den välkammade amerikanska fusionmusiken. Om teknik blandas med hjärta och ärligt uttryck så berörs många. Jan Zachariassen har förmågan att imponera och även beröra på djupet. Zachariassen är för mig en ny bekantskap på skivhimlen och många är vi som kommer fortsätta följa maestro Zachariassens musikaliska vandring. Grattis Malmö!

/Peter Stolpestad (publicerad i Dagen 20140909)

 

Publicerad i kategorin: Recensioner 2014