Jojje Wadenius – Cleo 2

Universal (2014)

Jojje Wadenius – Cleo 2

Georg Wadenius är den svenska fusiongitarristen nummer ett. Med enorm rutin så sätter Jojje fortfarande tydliga spår i musikhistorien. Fusion är här en sammansmältning av jazz och rock samt ett litet spår av blues. Herrarna i “Cleobandet”, det vill säga Nordenström, Danielsson och Lindvall skall ses som expertpanelen i ämnet och vi är många som fascineras av klarheten och spelglädjen. Musikanterna har satt spår i den nordiska intrumentalmusiken och alla är goda förebilder för kommande musikutövare.

Skrollar man sig igenom Jojje Wadenius gigantiska lista med genomförda uppdrag sedan slutet på 1960-talet och fram till idag så blir man nästan yr i bollen av respekt och av den imponerande genrebredd som Jojje behärskar. “Cleo 2” är uppföljaren till premiärplattan som dök upp 1987 med dunder och brak, likt en svensk variant av Steely Dan och Crusaders. Då precis som nu finns ett nordiskt uttryck vilket skall ses som bandets signum.

Jojje har varit aktiv som musiker i över fyrtio år och har en enorm spelglädje och uppfinningsrikedom. Bästa låtarna är den pulserande “Very odd” samt “Linnea Smiles”. Utan tvekan är detta en av vår tids viktigaste och mest betydelsefulla kvartett i sitt slag.

/Peter Stolpestad (publicerad i Dagen 20141021)

Publicerad i kategorin: Recensioner 2014