Kleive, Dissing, Reiersrud – Som den gyldne sol

Kirkelig Kulturverksted (2013)

Kleive, Dissing, Reiersrud – Som den gyldne sol

Organisten Iver Kleive inleder denna dokumentation med sitt feta orgelljud hämtat från katedralen i Odense och den välkända orgeln signerad Marcussen. ”Som den gyldne sol” innehåller fantasiska psalmer från 1500-talet och fram till våra dagar. Den norska psalmtraditionen har nära band till de danska psalmdiktarna Brorson, Grundtvig, Ingemann och Kingo som alla lyser med sina texter på denna finurliga utgivning.

Trion Kleive, Dissing och Reiersrud leker sig fram med orgel, gitarr och sång och om man någon gång vill höra extrema tolkningar, som kanske skulle kunna få namnet avante-garde eller multi-kreativitet, så är denna skiva en bra upptäckt.

Kirkelig Kulturverksted har alltid gått sin egen väg med sina utgivningar. ”Som den gyldne sol” är en av de häftigaste. Den danske vissångaren och trubaduren Povl Dissing med sin rostiga och spontana stämma vinner i längden och ger skivan ett komplett danskt-norskt samarbete. En av de märkligaste arrangemangen är Grubers ”Glade Jul” som går till historien med sin egensinniga karaktär och svängiga gitarr i bakgrunden. Bästa sångerna är ”Dejlig er jorden” och ”Kaerlighed er lysets kilde” som med god uppfinningsrikedom förenar 1800-talet med våra dagar.

/Peter Stolpestad (publicerad i Dagen 20140701)

Publicerad i kategorin: Recensioner 2014