Krönika: Kyrkan ska flöda av kreativa idéer

(Mars 2014)

Krönika: Kyrkan ska flöda av kreativa idéer

Orkestermusiker. Jazzmusiker. Musiker kan ha många namn. För mig har alltid musik innanför kyrkans väggar förknippats med variation och finurligt musikantskap. Många är de som tagit sina första musikaliska steg i något kyrkligt sammanhang för att så småningom leva ett spännande liv som yrkesmusiker.

Musik har i alla tider varit kyrkans trogna följeslagare världen över. På en högmässa i Sverige, ett böne­möte i Sydamerika eller på ett bröllop i USA så ramar man in med toner för att förstärka det som sägs. För visst är det så att när en predikan inte når ända fram så kan en musikalisk inramning bli det som triggar igång nyfikenheten?

Därför tror jag på att spänna bågen och ta ut svängarna och gärna också inkludera nya spännande inslag från många olika kulturer. Det kan leda till att några går ut, stänger av eller kastar ruttna tomater för alla kan ju inte gilla allt. Hur som helst så minns lyssnaren oftast det som är lite vågat och inte alltid det som är mest konventionellt. Symfonier eller gospel, kyrkan har alla förutsättningar att lyckas med det som kulturskolor ofta drömmer om, det vill säga skapa musikaliska möten kulturer emellan.

I min vardag möter jag ofta kolleger som fått sin musikaliska fostran innanför kyrkans portar. Allt började kanske som klarinettist i någon frikyrkoorkester, som trumpetare i något brassband eller som körsångare i den lokala kyrkokören. Somliga bestämde sig precis som jag att satsa på en karriär som musiker. Nu när jag och mina musikkompisar mognat något sedan studietiden så hör jag allt oftare att många inget hellre vill än att åter igen få användas i kyrkans sammanhang, inte för att de har för lite att göra, utan bara för att många önskar helt enkelt komma tillbaka till det sammanhanget där deras musikaliska fundament började byggas, någon gång i ungdomen.

En stor del av dessa kolleger besitter högt musikaliskt kunnande vilket gör att vi kanske inte alltid vågar ställa frågan ”vill du vara med”? När vi trots allt vågar fråga så blir svaret oftast ”Absolut, när ska jag komma?”

Många vittnar om att deras musikaliska resa fick en bra start i kyrkan. Därför kommer de gärna tillbaka. Pop, rock eller hip-hop. Om uppfinningsrikedom och kreativa idéer ska finnas någonstans så är det innanför kyrkväggarna, där mångas musikaliska resa en gång började.

/Peter Stolpestad (publicerad i Dagen 20140312)

 

Publicerad i kategorin: Krönikor 2014