Lisa Rydberg, Gunnar Idenstam – Bach på svenska, tyska klockorna

Gazell (2014)

Lisa Rydberg, Gunnar Idenstam – Bach på svenska, tyska klockorna

”Bach på svenska” är ett möte mellan Bachs mästerverk och traditionell folkmusik. Det är också ett finurligt möte mellan Lisa Rydbergs virtuosa violinspel och klangerna från organisten Gunnar Idenstams tramporgel. När första delen av Bach på svenska släpptes 2007 så blev den kultförklarad och uppföljaren från i år, ”Tyska klockorna”, har redan rönt stor uppmärksamhet för sin spännvidd och fantasirikedom.

Lisa Rydberg är en välkänd barockviolinist som kan konsten att tolka Bachs lekfulla Bourréer men även ge rätt karaktär till en “Polska efter Ante Sundin”. Organisten och kompositören Gunnar Idenstam har gjort det mesta som går att göra i orgelvärlden och i samarbetet med Lisa Rydberg förenas musikens allvar med lekfullhet och rejäl dos av spelglädje.

”Bach på svenska” är ett musikaliskt landmärke där likheter och skillnader mellan nordiskt vemod och musikfader Bach tydligt belyses. Duon Rydberg-Idenstam lyckas med konststycket att få spelmannaglädjen att kännas självklar i skivans fyra olika sviter. Skivan kommer säkert nomineras till fina priser och för mig öppnar den nya intressanta musikaliska dörrar. Favoritspåret är arian ur ”Matteuspassionen”. Enkelt. Finurligt. Tveklöst.

/Peter Stolpestad (publicerad i Dagen 20140923)

Publicerad i kategorin: Recensioner 2014