Mikael Järlestrand – Det enda som bär

Linx (2015)

Mikael Järlestrand – Det enda som bär

Vissa sånger står sig genom årtionden. Några fun­gerar precis som de är och andra behöver transformeras lite lätt i den musikaliska torktumlaren. Mikael Järlestrand är en fenomenal tolkare av sånger som ”O store Gud” och ”Han ger mera nåd”.

Jag vill hävda att Järlestrand just nu är frikyrkans klart starkaste kort med en rak, tydlig och skolad röst. Den vemodiga ”En jubelton vid Golgata bröt fram” får en fin version med hjälp av klarinett, dragspel och kontrabas och ”Någonstans bland alla skuggorna står Jesus” klingar salongsorkester.

”Låt oss alla en gång mötas” har en doft av frikyrkans outtröttliga alla-får-vara-med-orkester som här får extra glans av hammondorgel och damkör. ”Det enda som bär” har poesi och lyrik vilket behövs mer än någonsin.

Mikael Järlestrand tar ett stort ansvar att inte bara konservera svensk frikyrkas musikskatt utan även utveckla den för kommande generationer. Vi är många som gläds åt hans seriösa förhållande till de sånger som legat till grund för frikyrklighetens musik. Den geniale Ola Hedén är producent och arrangör. Marcus Ander på dragspel går inte av för hackor. Skivan är en väl sammansatt dokumentation i en härlig mix av gammalt och nytt.

/Peter Stolpestad (publicerad i Dagen 20151222)

Publicerad i kategorin: Recensioner 2015