Nymusikipingst – Vi vill följa dig

Pingst (2017)

Nymusikipingst – Vi vill följa dig

Pingst presenterar tretton sånger för gudstjänsten, signerat den energiske musikchefen Samuel Hector som satt upp ett tydligt mål som imponerar. Josefina Gniste är utan tvekan outstanding med sin närvaro men även nya bekantskaper som Amanda Coster och Jacob Alm levererar.
En hel del av låtarna har ett skönt tempo som driver framåt, jag blir ändå lite konfunderad över vissa texter. Vi bör alla hjälpas åt att tala och sjunga ett språk som även oinvigda kan förstå. Kanske lättare sagt än gjort men när jag slutligen hamnar på den avslutande sången ”Det går en väg mot framtiden”, med text av Urban Ringbäck så inser jag att det trots allt finns hopp. Ringbäcks ordsammansättning blir som en behaglig krönika där varje ord är väl avvägt.
En annan finurlig sång är ”Närmare Dig”, en metamorfos av psalmen från mitten av 1800-talet ”Närmare Gud till Dig”. Med den sången visar vi att musiken är likt en obruten länk som ärvts och förs vidare in i framtiden.
Initiativet ”Ny musik i Pingst” är ett genidrag även om jag skulle önska lite mer våghalsighet med tanke på rörelsens enorma genrebredd som finns, kanske med mer stråk, mer blås, mer av allt. Oavsett så har en spännande pingstresa börjat.

/Peter Stolpestad (publicerad i Dagen 20170613)

Publicerad i kategorin: Recensioner 2017