Ola Hedén – Visa

Liv produktion (2015)

Ola Hedén – Visa

Den begåvade pianisten Ola Hedén har fingertoppkänsla i sitt skapande. Hedén är arrangör och kompositör men för mig är han dock mest av allt pianist med som alltid väl avvägd stilkänsla kryddat med lekfullhet och improvisation.

Hedéns senaste platta är en samling med folkmusikaliska förtecken där det mesta känns igen. Evigt gröna låtar som ”Det gåtfulla folket” och ”Så skimrande var aldrig havet” får ny skrud tack vare Ola Hedéns förmåga att våga tänka nytt. Musik för piano är viktigt. Pianot är musikens huvudinstrument nummer ett och alla de stora har skrivit för detta älskade instrument.

Folkmusik och kända sånger kan ibland kännas mossigt men i detta fall lyckas Ola Hedén förmedla en bra mix av tradition och improvisation. ”Visa” är en värdig uppföljare till Hedéns tidigare album ”Hymn” som 2011 fick goda recensioner och togs väl emot även bland jazzälskare. Favoritspår på den här skivan är tolkningarna av ”Ack Värmeland du sköna” och ”Koppången”, sånger som beskriver två olika vackra platser i det älskade Sverige. Som nördig älskare av instrumentalmusik så inser jag att våra goda musikanter med kyrklig koppling sannerligen kan skapa god känsla med enkla medel.

/Peter Stolpestad (publicerad i Dagen 20150310)

Publicerad i kategorin: Recensioner 2015