Tidningen Dagen: Årets 5 bästa skivor

(2015)

Tidningen Dagen: Årets 5 bästa skivor

Sandyhorse

”Golden Moose Sessions”

Linn Mårdstam är sångerskan och låtskrivaren som under namnet Sandyhorse förflyttar oss från det kalla Norden till en jamsession i en annan del av världen. Tillsammans med kapellmästare Daniel Vessby så produceras mästerverk. Kreativitet – men inte för många idéer. Sväng – men inte hästjazz. Bravo.

Urban Soul

”Nothing is impossible”

Jonas Lindeborg och Andreas Andersson har under året slagit sig in på den instrumentala världsarenan med dunder och brak. Tillsammans med ett väloljat musikmaskineri så har bandet visat att svenska musiker håller god internationell klass. Den klassiskt skolade Lindeborg och den jazzige Andersson kompletterar varandra fenomenalt bra.

Paul Lewis

”Mussorgsky/Schumann”

Engelsmannen Paul Lewis tillhör kategorin pianister som turnerar flitigt och gärna ger ut många skivor. Kombinationen av Mussorgskys ”Tavlor på en utställning” och Robert Schumanns ”Fantasi, opus 17” ger inspelningen en smakfull spännvidd. Lewis är känd för sin tekniska briljans men på årets utgivning så är det också väldigt mycket hjärta.

Toto

”XIV”

Vi är många som älskar Toto, trots att det finns en stor del lyssnare som är kritiska. Oavsett så sätter bandet alltid djupa spår både bland musiker och vanliga lyssnare. XIV känns popigare och svängigare än på länge. Steve Lukather, en av vår tids bästa gitarrister blir bara fräckare med åren.

Carl Nielsen/New York Philharmonic/Gilbert

”Symfoni 5 o 6”

New York Philharmonic har gett sig på Carl Nielsens samtliga symfonier. Symfoni 5 och 6 tillhör favoriterna och den anrika orkesterns unika klang och samspel kommer här till sin fulla rätt. Nielsens fantasifulla musik tolkas på ett finurligt sätt och ger mersmak mycket tack vare maestro Alan Gilbert.

 

/Peter Stolpestad (publicerad i Dagen 20151201)

Publicerad i kategorin: Recensioner 2015